Header Image
ganz nove perforacije

GANZ NOVE PERFORACIJE

Rezultati natječaja

Na natječaj Festivala Ganz nove Perforacije koji je bio otvoren od 26. veljače do 22. ožujka 2019. pristigla su ukupno 54 projektna prijedloga. Uzimajući u obzir kvalitetu predloženih projekata, dosadašnje umjetničko djelovanje autora, relevantnost i potencijalnost projekata za daljnji razvoj umjetničkog medija u kojem autori djeluju, te za osnaživanje i umrežavanje zajednice oko aktualnih problema suvremenog društva, Ganz nove Perforacije, vodeći se željom za okrupnjavanjem suradničkog, idejnog, financijskog, prostornog i tehničkog „kapitala“ nezavisne izvedbene scene, podržati će 8 umjetničkih projekata. Pri odabiru izvedbenih koprodukcija i postprodukcija uzimala se u obzir i mogućnost daljnje regionalne i međunarodne distribucije umjetničkih radova putem festivalskih partnera izvan Hrvatske. Projekte čitala, gledala i slušala Silvija Stipanov (umjetnička voditeljica Ganz novih Perforacija 2019.) u suradnji sa Zvonimirom Dobrovićem (direktor Domina, umjetnički voditelj festivala Queer Zagreb).

U kategoriji koprodukcije – 1.1. suvremeno kazalište, ples i performans / hibridna izvedbena djela – podržana su tri prijedloga:

1. Umjetnička organizacija za otvaranje novih polja kazališne komunikacije Četveroruka – Marina Petković Liker: Razgovaranje (radni naslov)
Marina Petković Liker istražuje područja uzajamne povezanosti glasa i tijela, ženske geste i ženskog principa djelovanja u umjetnosti i životu, sinestezijskog kazališta, kazališne suigre i suodnosa različitih izvedbenih umjetnika. U novoj kazališnoj predstavi Razgovaranje nastavlja istraživanje specifične izvedbene forme ‘jazz razgovora’ koju je istražila i uspostavila tijekom njezinih prethodnih kazališno-istraživačkih projekata.

2. Umjetnička organizacija kazališna družina Rebel – Miran Kurspahić i Rona Žulj: Victims4Life – Žrtve za život
Miran Kurspahić i Rona Žulj bave se suvremenim političkim kazalištem, u kojem ne bez autorironije ali niti humora, propituju djelovanje ili češće – nedjelovanje pojedinca. Deset godina nakon predstave Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve, originalni postav vraća se na pozornicu u novom nastavku: Victims4Life – Žrtve za život. Strmoglavljujući se niz tobogan vlastitih predrasuda, preispitujući pritom novu kulturnu paradigmu i duh vremena, Žrtve za život zabavit će gledatelja, ali ga i natjerati da se zapita o vlastitoj poziciji u društvu i vlastitim mehanizmima povlačenja.

3. Umjetnička organizacija Studio Artless – Janjatović-Zorica, Foretić, Bubaš, Miljak, Sekulić: Istraživačka interpretacija multimedijalne kazališne izvedbe Ende oder Wende
Ende oder Wende multimedijalna je predstava koju su 1983. osmislili Željko Zorica Šiš, Mirjana Vukadin, Dragan Ruljančić i Vladimir Petek, svjesno se opirući rigidnoj koncepciji autoritarnog, hijerarhijski postavljenog redateljskog kazališta, dominantnog početkom osamdesetih. Nova interpretacija jednako heterogenog autorskog tima kojeg čine izvedbena umjetnica Josipa Bubaš, likovna umjetnica Ivana Ognjanovac, dramaturginja Morana Foretić, glazbenik Tomica Miljak, akademski kipar Miljenko Sekulić te sociologinja i voditeljica umjetničke organizacije Ana Janjatović-Zorica, izvrće rodne uloge i dominantno mušku fabulu postavlja u ženskom ključu.

U kategoriji koprodukcije – 1.2. umjetničko-ekološki projekti u javnim ili neuobičajenim izlagačkim/izvedbenim prostorima – podržan je jedan prijedlog:

1. Azra Svedružić i Demirel Pašalić: Slušaj šume! (radni naslov)
Azra Svedružić djeluje u polju eksperimentalnog filma i videa, te likovne i multimedijalne umjetnosti. Demirel Pašalić je fotograf, snimatelj, glazbenik i multimedijalni umjetnik. S radom Slušaj šume! vraćaju se ideji prethodnih zajedničkih projekata kako umjetnost možda ne može mijenjati svijet, ali može mijenjati svijest. Slušaj šume! reakcija je na devastaciju šuma i staništa, naročito prekomjernu sječu stabala upitne zakonitosti i koja se skriva od javnosti. Cilj projekta je rasvjetljavanje problema, aktiviranje i umrežavanje što većeg broja građana putem zvučne instalacije u javnom prostoru, QR kôda, participativne web stranice i skulpture ‘šumarija’.

U kategoriji postprodukcije (izvedbe gotovih radova suvremenog kazališta i plesa/hibridna izvedbena djela) podržana su tri prijedloga:

1. BADco.: Nemogući plesovi
Na poziv Chicago Center for Culture i trijenala IN>TIME2019 izvedbeni kolektiv BADco. razvija i izvodi novi rad koji se temelji na dokumentaciji i partiturama sekvence Impossible Dances (Nemogući plesovi) iz predstave The Sea &Poison američke postdramske kazališne skupine The Goat Island. BADco. pred svoje autore i izvođače postavlja izazov nemogućeg plesa kojem se ishod mora tražiti u prijevodu u drugi umjetnički medij te u razvoju jednog ili više transdisciplinarnih i transformativnih radova na križanju kolekcije, video dokumentacije, predavanja i izvedbe.

2. Nastasja Štefanić: Viola, ja i nas dvije
Nastasja Štefanić profesionalna je glazbenica, plesačica, koreografkinja te glazbeni i plesni
pedagog koja živi i radi u Zagrebu. Završila je diplomski studij viole na
Muzičkoj akademiji u Zagrebu te preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Viola, ja i nas dvije predstavlja autobiografsko poigravanje i preispitivanje odnosa pokreta i zvuka te živog i neživog, unutar izvedbenog formata koji je na granici između plesnog performansa i eksperimentalnog koncerta.

3. Škvadra: Ne čujem te, mrak je (*podržava se kraći, eksperimentalni format izvedbe u sklopu Noći performansa)
Škvadra je skupina 8 mladih profesionalnih plesnih umjetnika (Anđela Bugarija, Ema Crnić, Marta Habulin, Ema Kani, Gendis Putri Kartini, Eva Kocić, Šimun Stankov i Una Štalcar-Furač), nastala iz potrebe za stvaranjem vlastitih prilika, suradnji i projekata. Kroz predstavu Ne čujem te, mrak je istražuju razine komunikacije od najjednostavnijeg prijenosa poruke do ostalih kompleksnijih sastojaka koji ju čine kvalitetnom, sadržajnom, nemogućom i/ili nerazumljivom.

U kategoriji razvoj i podrška ideja, eksperimenata i novih izvedbenih formi podržan je jedan prijedlog:

1. Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) – Sonja Leboš: Čekanje
Čekanje je participativni performans u javnom prostoru koji se bavi problemima hrvatskog zdravstvenog sustava. Čekanje je dio umjetničkog istraživanja pod naslovom Retropolis: skrb i solidarnost kojeg provode Sonja Leboš, Maja Marković, Luana Lojić i Stella Leboš.

 

Hvala svim umjetnicima i organizacijama na prijavama.
Vidimo se na Ganz novim Perforacijama od 27.6. do 2.7.2019!

.