Header Image

DOMINO UDRUGA

GODIŠNJI PROGRAMSKI IZVJEŠTAJI

GODIŠNJI PROGRAMSKI IZVJEŠTAJ ZA 2018. GODINU

Udruga Domino djeluje na tematskim područjima manjinskih identiteta, nezavisne kulturne scene i istraživanja inovativnih pristupa ekološkim pitanjima, putem 4 strateška pravca aktivnosti:

I ORGANIZACIJA DOGAĐAJA U KULTURI
II PROGRAMI PODRŠKE NEZAVISNE SCENE
III PROGRAMI EDUKACIJE
IV PROGRAMI JAVNIH POLITKA

Utjecaj tih aktivnosti na društvo ostvarili smo kroz navedena područja na sljedeći način:

1. Vidljivost i prihvaćenost manjinskih kultura i identiteta

Tijekom 2018. se održalo niz programskih jedinica koje su se bavile problematikom identitetski prefiksiranih kultura i izričaja. Većina programa se provodi u sklopu Queer zagreb Sezone, koja obuhvaća: program filmskih projekcija (Queer MoMenti), programski blok u svibnju, te vanfestivalska događanja i suradnje s drugim organizacijama.

U siječnju je u Zagrebu održan filmski program koji je tematizirao queer kulturu i identitete, u sklopu programa udruge Queer Momenti. Prikazana su 6 naslova (4 tajlandska i 2 njemačka) te je održan i okrugli stol o queer kinematografiji općenito i prikazivanju queer naslova u hrvatskim kinima, na kojemu su sudjelovali ljudskopravaški aktivist Gordan Bosanac, profesor s Filozofskog fakulteta u zagrebu Nikica Gilić i magistrantica Hana Sikavica.

U travnju je održan regionalni susret aktivističkih zborova. Predstavljeni glazbeni repertoar bio je usmjeren i na očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, te je tako uključivao tradicionalne pjesme u zborskim interpertacijama iz Slovenije (Zborke), Hrvatske (LeZbor) i Srbije (Hor) s poviješću nastupanja po eminentnim regionalnim etno festivalima. Poseban doprinos etno segmentu repertoara pružio je zbor Domaći gosti koji doprinosi glazbenoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Uz umjetnički doprinos, manifestacija je usmjerena i na društveni angažman, budući da se najveći dio pjesama iz glazbenog programa bavi nekim od društveno važnih pitanja poput nacionalnih manjina, rodne ravnopravnosti (Kombinatke i Zborke iz Slovenije), migrantska pitanja (Domaći gosti i 29. Novembar iz Beča), seksualnih i rodnih manjina (LeZbor iz Hrvatske i 29. Novembar) te radničkih prava (Praksa iz Pule, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča). Sadržajna inovativnost ponuđenog programa nadaje se stoga iz spoja tradicionalnog (etno elementi) i suvremenog (aktualna društvena pitanja) u svrhu kulturnog aktivizma.
Sudjelovalo je 8 zborova, od kojih je 4 bilo iz država regije, i svaki je održao koncertni nastup.

U svibnju je održan programski blok iz područja izvedbenih umjetnosti koji se bavio queer identitetima. U Zagrebu su od 15. do 19.05.2018. boravili inozemni izvedbeni umjetnici, koreografi i plesači s predstavama: Jeremy Goldstein i Jen Heyes (Velika Britanija): „Truth to Power Café“; Via Negativa/Anita Wach (Slovenija/Poljska): „Hundred Toasts“; Sujata Goel (Indija): „Dancing Girl2; Maayan Danoch, Özlem Alkis (Njemačka): „We began walking there we have been“; Rahel Barra (Njemačka), Ida Daniel (Bugarska), Ana Dubljević (Srbija), Frida Laux (Njemačka) i Zrinka Užbinec: „Still to come, a feminist pornscape“; Joshua Serafin (Filipini): „Pageant“ te trans umjetnik Kris Grey (SAD) s performansom „Precarity“. Hrvatski autori uključen i u program bili su kolektiv House of Flamingo (radionica za djecu), i Siniša Labrović (produkcija i izvedba performansa „Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju“).
Neke od tema koju su umjetnici propitivali bile su: odnosi moći u odnosu dominantnih i manjinskih kultura, te propitivanje odnosa spram tjelesnosti – od feminističke vizure, do medikalizacije trans* tijela i pitanje samonametanja kriterija ljepote u manjinskim zajednicama.
Sveukupno je održano 5 predstava, 2 performansa i 3 radionice (jedna dječja i 2 stručne radionice koju su za domaću profesionalnu publiku održali inozemni umjetnici koji su boravili u Hrvatskoj).

U rujnu je u suradnji s festivalom Prvih produciran te izveden performans „Budućnost seksualnosti“ Brune Isakovića.

U listopadu je održan rezidencijalni boravak, radionice i izvedba kanadsko američkog trans* umjetnika Tobarona Waxmana koji je održao izvedbu “The 71st Face” u sklopu festivala Sounded Bodies u suradnji s institucijama HDLU i ZPC.

Tijekom studenog, performans „Jesam li ja vaša najljepša lezbijka, biseksualka, trans osoba ikad?” Vesne Mačković je gostovao u Osijeku.

Tijekom studenog i prosinca, a s premijerom u prosincu, produciran je umjetnički hapenning „Usmeni spomenik“ u režiji Anice Tomić, nastao po predlošku knjige ‘Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj’. Izvedba u formi turističke šetnje publiku upoznaje s događajima i pričama o životima seksualnih i rodnih manjina u vremenu od represivnih 1950-ih pa sve do danas.
Udruga Domino i Eurokaz koproducenti su kazališne predstave Posljednja noć u režiji Branka Brezovca. Slobodna dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boyna Prigovor savjesti i prizora iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa. Održano je 5 izvedbi u Zagrebu (pretpremijera, premijera i 3 reprizne izvedbe.) tijekom prosinca.

U sklopu filmskog programa Queer Momenti, u suradnji s kinom Europa te Francuskim kulturnim institutom i Goethe Institutom iz Zagreba, domaćoj su filmskoj publici predstavljena četiri filmska naslova tijekom studenog i prosinca. Riječ je o sljedećim naslovima: Dobar posao Claire Denis, Momci s istoka Robina Campilla, Coming out Heinera Carowa te Moje ime nije Ali Viole Shafik. U sklopu Human Rights Film Festivala, udruga Domino je u suradnji s festivalom predstavila hrvatskoj publici kino premijere filmova Misija – Duboki svemir Claire Denis i Ne diraj! Adine Pintilie.

U organizaciji udruge Domino u prosincu održana je „Klitaonica“, dvodnevni seminar tijekom kojeg su polaznici imali priliku kroz edukativno predavanje naučiti više o klitorisu te zatim, uz pomoć 3D printera na cjelodnevnoj radionici izraditi vlastiti model. Program je proveden u suradnji s organizacijom WHW i Clubtureom.

2. Osnaživanje nezavisne umjetničke scene

Domino osnažuje nezavisnu umjetničku scenu produciranjem i koproduciranjem njihovih radova, predstavljanjem radova u svojem programu te facilitiranjem vanjske distribucije, poticanjem suradnji između hrvatskih i inozemnih umjetnika kroz rezidencijalni program te predstavljanjem radova hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

CJELOVEČERNJE IZVEDBE/KONCERTI/INSTALACIJE

U prvom polugodištu 2018. su koproducirani sljedeći cjelovečernji radovi hrvatskih umjetnika (7 – osim koprodukcija koje su navedene pod poglavljima posvećenim ekologiji i manjinskim kulturama): Ana Kreitmeyer: „Sve 4 za jedno. Na rubu dodira i kaosa“; Bruno Isaković: „Shake it off“; Ivan Lušičić Liik i Matija Vojvodić: “HATCH II – Site Specific Rad Inspiriran Praznim Prostorom Napuštenog Diskonta Iza Tehničkog Muzeja U Zagrebu”; Zrinka Šimičić Mihanović, Lana Hosni, Adam Semijalac, Martina mezak: “Okrutna, Okrutna Priroda”; Magdalena Pederin: “Ekranizacija telefonskog imenika 1988. – 2018.”; Nikolina Komljenović, Božidar Šumi, Bruno Pocheron: “GLA SANJE: Ob Jektusu Bjektprela Ziglas”; Tin Dožić i Colin Black: “Machine Life in the Bush of Ghosts”.

Domino je također koproducent 2 međunarodne koprodukcije koje su ove godine doživjele premijeru – mađarskog kolektiva Bodylotion s radom „Fear no more“ te hrvatskog kolektiva DENF s radom „High spirits“.

Premijera rada Brune Isakovića, „Shake it off“ realizirana je u sklopu Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu tijekom svibnja.

U Zagrebu su na Perforacijama predstavljene 3 premijere koprodukcija Zrinke Šimičić, Lane Hosni i Adama Semijalca, Nikoline Komljenović, Božidara Šumia, Brune Pocherona; Tina Dožića i Colina Blacka, te predstavljene 2 producirane instalacije – Ivana Lušičića Liika i Matije Vojvodića te Magdalene Pederin.

U sklopu festivala Perforacije u Dubrovniku je predstavljena premijera novog rada Ane Kreitmeyer.
Na festivalu Sounded Bodies je u Zagrebu predstavljena premijera rada „Fear no more“ mađarskog kolektiva Bodylotion.

Pritom su reprizne izvedbe imali radovi Zrinke Šimičić, Lane Hosni i Adama Semijalca (1 reprizna izvedba), Nikoline Komljenović, Božidara Šumia, Brune Pocherona (2 reprizne izvedbe) te Ane Kreitmeyer u prosincu (2 reprizne izvedbe).

U Rijeci je realizirana reprizna izvedba rada „Shake it off“ u sklopu gostovanja Dominovih produkcija u programima drugih organizacija, a u suradnji s udrugom Prostor plus.

Osim vlastitih produkcija, Domino predstavlja i druge radove hrvatskih umjetnika u svojem programu.
U sklopu festivala Perforacije u Zadru tijekom kolovoza je predstavljena reprizna izvedba rada D.B. Indoša i Tanje Vrvilo: „Šahtofonija Sat Pauk Kiša Tivoli Bewegen“.
U sklopu festivala Sounded Bodies, predstavljen je rad Roberte Milevoj „Opet Roberta“ i koncert kolektiva Kamene babe.

PERFORMANSI

Uz cjelovečernje izvedbe, Domino podržava i djelovanje na sceni performansa, poglavito kroz program Noći performansa, unutar kojeg u suradnji s organizacijama iz drugih gradova koproducira performanse te organizira razmjene programa između gradova a kroz Mrežu izvedbenih umjetnosti.

Uz drugdje navedene performanse queer i ekološkog predznaka, tijekom 2018. koproducirano je 7 performansa: “Feministički niqab” Ksenije Kordić, “Iza Crvenog” Nikoline Butorac, “Šetač” i “Cipelar” Nebojše Vukovića, “Transfiguracije” Bojana Koštića, “Receptilium“ umjetnice Moon Martine Zelenike te „Moj tata je najbolji na svijetu” Siniše Labrovića.

7 izvedbi produciranih performansa se održalo u 5 gradova:
Tijekom lipnja: “Feministički niqab” Ksenije Kordić u Splitu; te “Iza Crvenog” Nikoline Butorac u Rijeci.
Tijekom srpnja: “Cipelar” Nebojše Vukovića i “Transfiguracije” Bojana Koštića u Koprivnici
Tijekom listopada: “Receptilium“ Moon Martine Zelenike u Zagrebu
Tijekom studenog: “Šetač” Nebojše Vukovića i „Moj tata je najbolji na svijetu” Siniše Labrovića u Osijeku.

Između gradova je razmijenjeno 6 gotovih radova sa 7 izvedbi: instalacija “Zaraza – Jezik Je Virus” Magdalene Pederin je gostovala tijekom lipnja u Splitu, performans Luane Lojić “Fonoteka Nečujnog: Zvuk H” je gostovao tijekom lipnja i srpnja u Rijeci i u Zagrebu, “Party conversation” Karen Nielsen je gostovao također tijekom lipnja u Rijeci, „Marijo milosti puna“ Milijane Babić iz Rijeke te „Duel“ Kristine Marić iz Osijeka su gostovali u Zadru tijekom kolovoza a instalacija „Zastava” Lucije Žuti je gostovala tijekom studenog u Osijeku.

2 ponovljene izvedbe 2 performansa u koprodukciji Domina su se održale u 2 grada – “Feministički niqab” Ksenije Kordić tijekom srpnja u Koprivnici, te “Iza Crvenog” Nikoline Butorac tijekom studenog u Osijeku.

REZIDENCIJALNI PROGRAM

U sklopu rezidencijalnog programa sudjelovali su inozemni i hrvatski umjetnici koji su tijekom rezidencijalnih boravaka surađivali s lokalnim umjetnicima i predstavnicima civilnih inicijativa i s njima razmijenjivali iskustva. Održano je: 4 rezidencija hrvatskih umjetnika u inozemstvu;
1 rezidencija hrvatskih umjetnika u drugim gradovima Hrvatske; 3 rezidencije inozemnih umjetnika u Hrvatskoj i 1 rezidencija inozemnih umjetnika u inozemstvu (u organizaciji Domina a za potrebe premijere u Hrvatskoj).

Od navedenih koprodukcija cjelovečernjih izvedbi, dvije su se realizirale i uz rezidencijalni program. Novi rad autorice rada Ane Kreitmeyer produciran je i tijekom rezidencija u Zagrebu (veljača), Berlinu (travanj) te Dubrovniku (lipanj – u suorganizaciji Domina). Početkom lipnja održana je rezidencija u suradnji s Muzičkim salonom Kulture promjene Studentskog Centra u Zagrebu hrvatskog umjetnika Tina Dožića i Colina Blacka iz Australije tijekom koje se producirao glazbeno scenski rad „Machine Life in the Bush of Ghosts“.

Tijekom rujna, umjetnice Tatjana Vukadonović i Vladimira Šančić su boravile na rezidencijalnom boravku u Danskoj u centru BIRCA na otoku Bornholmu gdje su surađivale s danskim umjetnicama koje su tijekom lipnja boravile u Hrvatskoj u sklopu programa razidencijalne razmjene Otočka veza. Istovremeno su pohađale edukaciju organizacijskog mendažmenta od strane Susanne Danig, voditeljice centra.

U sklopu projekta Be Spectactive Kreativne Europe, na rezidencijalnom boravku u Zagrebu u lipnju je boravio i talijanski umjetnik Davide Valrosso koji je održao i prezentaciju rada u tijeku. Hrvatski kolektiv DENF boravio je na rezidencijalnim boravcima u u Budimpešti, Sansepolcru (Italija) te Yorku (Velika Britanija), gdje je potom održana i međunarodna premijera međunarodne koprodukcije nastale u sklopu projekta, „High spirits“. U sklopu istog projekta, na rezidencijalnom boravku u suorganizaciji Domina u Mađarskoj su boravili predstavnici kolektiva Bodylotion, koji su pripremali premijerni nastup u Zagrebu.

U sklopu rezidencijalnog programa u Rijeci i Zagrebu, u mjesecu prosincu, gostovala je japanska umjetnca i producentica Tomoko Momiyama u svrhu istraživačkog rada na temu „što je to rad“. Potonje je istraživanje, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uključilo nekolicinu umjetnika i kulturnih djelatnika s adresama u gore navedena dva hrvatska grada. Gostovanje Tomoko Momiyama organizirano je u suradnji s udrugom Drugo more iz Rijeke.

JAVNI DOGAĐAJI VAN HRVATSKE

U sklopu međunarodnih gostovanja hrvatskih umjetnika u sklopu programa drugih organizacija, tijekom 2018. su realizirana gostovanja u Australiji, Japanu, Velikoj Britaniji, Italiji i Argentini.

Sveukupno je održano 18 izvedbi, 3 radionice, 2 predavanja.

U siječnju je koreograf i plesač Bruno Isaković gostovao u Melbourneu na Midsumma festivalu (3 izvedbe sola “Nečastive” i trodnevna radionica) nakon čega je predstava izvedena i u Sydneyu u kulturnom centru Critical Path.

U veljači je u Tokiju održan završni događaj trogodišnjeg projekta kulturne suradnje Japansko-hrvatska Sezona. Kroz cijeli je projekt ostvareno preko 230 dana rezidencijalnog programa japanskih umjetnika u Hrvatskoj i naših umjetnika u Japanu, kao i mnogobrojne izvedbe radova koji su nastali kroz taj program. Na završnom događaju su održane 2 izvedbe plesne predstave „Odjednom odasvud“ Mie Zalukar i Brune Isakovića nastale u suradnji s japanskom dramaturginjom Nanako Nakajima. Nakon izvedbi je bio organiziran javni razgovor publike s umjetnicima.
U sklopu programa održana je i svjetska premijera eksperimentalnog filma End Cycle redatelja Vladislava Kneževića i koreografa i plesača Takaoa Kawaguchia. Film je nakon japanske premijere već dobio pozive na nekoliko domaćih i međunarodnih festivala.

U listopadu je u Yorku predstavljena međunarodna premijera produkcije „High spirits“ hrvatskog kolektiva DENF.

U suradnji Harriman Institutea na sveučilištu Columbia New York) i Festivala Perforacije udruge Domino, krajem listopada su njujorškoj publici bile predstavljena monografija Slobodana Šijana o ikoničkom filmskom, vizualnom i performerskom umjetniku, kao i izbor najznačajnijih filmova iz Gotovčeva opusa. Knjigu „Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment“ Slobodana Šijana su u svibnju 2018. objavili Institut Tomislav Gotovac, Multimedijalni institut i Hrvatski filmski savez. U New Yorku su boravili hrvatski stručnjaci Petar Milat i Darko Šimičić.

U studenom je održan program u Napulju pod nazivom Smashing the Myth, u organizaciji Quartiere Intelligente (IT) i Domina (HR), a realiziran pod kustoskim konceptom Adriane Rispoli i Zvonimira Dobrovića s ciljem predstavljanja hrvatske suvremene umjetničke scene talijanskoj publici. Hrvatski umjetnici Igor Grubić, Bruno Isaković, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Alen i Nenad Sinkauz te Sandra Sterle nastupili su u napuljskom prestižnom Muzeju Hermann Nitsch.

Netom nakon gostovanja u Italiji, početkom prosinca, udruga Domino predstavila je skupinu hrvatskih umjetnika i u Argentini. Na južnoameričkom kontinentu nastupili su – Ina Sladić s predstavom „Ola“, Bruno Isaković s predstavom „Nečastive“ te plesnim duetom „Odjednom odasvuda“ nastalim u suradnji s Mijom Zalukar, dok su Alen i Nenad Sinkauz održali koncert uz vizuale Ivana Marušića Klifa. Osim razgovora s umjetnicima, program je uključio i predavanje o Povijesti političkog performansa u Hrvatskoj, umjetničkog direktora Perforacija, Zvonimira Dobrovića.

3. Razvoj angažiranog i inovativnog pristupa problemima ekološke tematike

Tijekom 2018. godine realizirali smo niz događanja koja problematiziraju umjetnički, ali i društveni odnos spram ekologije, što je tematski fokus kojeg održavamo već gotovo desetljeće. Udruga Domino u sklopu projekta EU Imagine 2020 od 2010. godine kroz različite oblike umjetničkog izražavanja tematizira problem klimatskih promjena. Ekološki prefiks uspostavljen je i u programu rezidencijalne razmjene u kojemu u Hrvatskoj Domino surađuje s organizacijom Silba environment art.

U sklopu ovog tematskog fokusa, producirana je jedna multimedijalna instalacija i 2 performansa te održana jedna rezidencija s predstavljanjem publici.

Početkom srpnja je na zagrebačkim Perforacijama predstavljena suradnja između kolektiva Na_Oko i Marina Tudora o invazivnim vrstama, “Mood by food/Invazivorna intervencija”.
Producirani performansi koji su se bavili pitanjem ekologije su bili “Pseća mudrost – nenasilni PR za ljude” Ivane Filip i „Zelena milja“ Sandre Sterle. Performansi su se realizirali i u sklopu koprodukcijske suradnje između različitih gradova Hrvatske te se time ovo područje djelovanja provodilo i decentralizirano. Tijekom lipnja se održala izvedba performansa “Pseća mudrost – nenasilni PR za ljude” Ivane Filip u Splitu a tijekom kolovoza se održala izvedba performansa „Zelena milja“ Sandre Sterle u Zadru.

Kao dio programa rezidencijalne kulturne razmjene Otočka veza u kojoj je Domino jedan od partnera, danske umjetnice Gunilla Lind i Josefine Ibsen boravile su 2 tjedna na rezidenciji na Silbi u suradnji s organizacijom Silba environment art, gdje su im držane radionice ekološkog karaktera, da bi po dolasku u Zagreb radionički radile s 2 hrvatske umjetnice te predstavile zagrebačkoj publici svoj rad u tijeku.

Drugi segment aktivnosti koje se bave tematiziranjem ekologije jest radionički program. Naročit fokus je pritom stavljen na ciljanu skupinu djece, te je početkom godine organizirana likovna radionica na temu klimatskih promjena u Splitu a tijekom lipnja u Zagrebu su provedene 2 radionice koju su držali predstavnici udruge DOOR te podružnice Zagrebačkog holdinga Zrinjevac.
Održana je i radionica umjetničkog rada na temu ljekovitog bilja, koju je održala Nikolina Butorac tijekom studenog u Osijeku.

4. Razvijanje mehanizama poticanja suradnji i daljnjeg angažmana organizacija i pojedinaca.

Programi udruge Domino usmjereni su na uvećanje suradnji između institucija i organizacija civilnog društva, te na umrežavanje organizacija civilnog društva.

S tom misijom te s ciljem zajedničkog djelovanja na mapiranju potreba nezavisne kulturne scene je prije 6 godina na inicijativu Domina pokrenuta Mreža izvedbenih umjetnosti. Djelovanjem Mreže učvrstili su se kanali suradnje, pokrivajući kulturna žarišta obalne Hrvatske (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, a od 2018. i Silba), no s tendencijom širenja djelovanja na kontinentalnom dijelu države. Uz dvije članice iz Zagreba, Mreža je proširena na Osijek i Koprivnicu, te sada broji 11 članica.
U sklopu Mreže tijekom 2018. provodi se istraživanje među jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj o postupcima i rezultatima financiranja projekata i programa iz područja izvedbenih umjetnosti koje provode udruge u kulturi i umjetničke organizacije koje djeluju na području pojedinih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje 2014. do 2017. godine, te su tijekom godine provedene i dvije rasprave na kojoj su sudjelovali istovremeno predstavnici organizacija nezavisne kulture te predstavnici jedinica lokalnih samouprava.Tijekom rasprava su se komentirali rezultati istraživanja, kao i opći okviri suradnje nezavisne kulture i samoupravnih jedinica.
Jedna je rasprava održana tijekom lipnja u Dubropvniku a druga tijekom studenog u Osijeku.

U suradnji s nezavisnim izdavačima, organizacijama s područja izvedbenih umjetnosti te institucijama, održavaju se i sajmovi nezavisnih izdavača u više gradova Hrvatske. Tijekom 2018. održano je 3 sajma, u Splitu, Dubrovniku te u Zagrebu.

Domino također potiče angažman mladih u kulturi i ljudskim pravima, što je u izvještajnom razdoblju između ostaloga provedeno kroz “FeeLMS za kreativnost”, projektom jačanja kapaciteta organizacija, sufinanciranog od Erasmus + programa Europske unije a koji uključuje 5 partnerskih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Italije okupljenih oko zajedničke ideje da postoji potreba za uvođenjem inovativnih pristupa radu s mladima koje kombiniraju kulturne i kreativne industrije, te poduzetništvo mladih. Na završnom događanju u travnju u Anconi, 3 hrvatskih predstavnika mladih na studijskom putovanju predstavilo je svoje koncepte projekata i razmijenjivalo znanja i vještine s vršnjacima iz drugih država.

Radionice projekta SuKultura, koji se realizira u sklopu poziva “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”, sufinancirane su iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. U prosincu 2018. održane su sljedeće: predstavnica Grada Zagreba Nataša Raus vodila je radionicu o postupcima izrade srednjoročnog i dugoročnog plana, o postupcima i mehanizmima donošenja odluka u sustavu lokalne uprave i samouprave, o postupcima i rokovima donošenja financijskog plana u sustavu lokalne uprave i samouprave s ciljem unaprijeđenja razumijevanja načina funkcioniranja lokalne uprave (sudjelovalo je 22 članova) a predstavnice Gong-a su održale radionicu o pravnom okviru, mehanizmima i o komparativnim praksama civilno-javnog partnerstva koje osiguravaju sudjelovanje različitih dionika u upravljanju javnim resursima s ciljem unaprijeđenja znanja polaznika. (Sudjelovalo je 20 članova.)

Ljudskopravaško djelovanje Domina provodi se i kroz djelovanje Fonda za druge.

U svibnju je u sklopu aktivnosti Fonda dodijeljena nagrada Nada Dimić, osnovana 2017. godine kao poticaj angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji surađuju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Ovogodišnji dobitnici nagrade za društveni angažman su kazališni režiser Oliver Frljić za predstavu „Šest likova traže autora“ i novinarka Sanja Despot, za seriju tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji, objavljenih na portalu Faktograf. Nagradu laureati potom predaju dalje, odabirući osobu ili kolektivnu inicijativu koje kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo. Ovogodišnje odabrane inicijative koje se bave ljudskopravaškim angažmanom su bile Mreža antifašistkinja i Ženska mreža Hrvatske.

Jedna od aktivnosti Fonda su i događaji humanitarnog karaktera koji potiču filantropiju građana time što kupovanjem ulaznica prikupljaju sredstva za umjetnike i aktiviste. U suradnji s eminentnim folklornim anslamblom LADO, u Muzeju suvremene umjetnosti održan je tijekom lipnja dobrotvorni koncert čiji prihod od ulaznica se prikupljao kako bi se osigurao kontinuiran program podrške i stipendija za edukaciju, razvoj i realizaciju projekata umjetnika koji djeluju na nezavisnoj sceni i čiji je rad istraživački i eksperimentalan te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava.

U sklopu programa podrške organizacijama nezavisne izvedbene scene provodi se višemjesečni edukacijski program edukacije „Razvijanje strategija prikupljanja sredstava izvan javnog sektora za organizacije u kulturi“ u kojoj su sudjelovali pripadnici 15ak organizacija. Program se provodio u obliku 2 seminara tijekom lipnja i srpnja a vodile su ga američke kulturne i umjetničke djelatnice s dugogodišnjim iskustvom razvijanja strategija financiranja za organizacije civilnog društva. U lipnju su trodnevni seminar vodile stručnjakinje s Baryshnikov Art Centra – Kristen Miles, voditeljica BAC-ovog marketinga, brandinga i odnosa s javnošću te Eleanor Wallace koja kao umjetnička suradnica u BAC-u nadgleda osnovne aktivnosti umjetničkog programiranja, uključujući rezidencije te kazališne, plesne, glazbene, filmske i multidisciplinarne izvedbe. Dvodnevni seminar s nizom radionica početkom srpnja su vodile Carla Peterson koja radi kao ravnateljica Nacionalnog centra za koreografiju Maggie Allesee (MANCC) na Državnom sveučilištu Florida u Tallahasseeju, Florida te Janet Stapleton gotovo tri desetljeća u New Yorku radi na području plesa i suvremenih izvedbenih umjetnosti kao producentica, menadžerica i savjetnica za odnose s javnošću. Program je održan uz logističku podršku multimedijalnog instituta Mama.

Trans umjetnik iz Srbije Alex Spyke je uz podršku Fonda u svibnju bio na dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji u okviru Venice Art Performance Festivala.

Mina Ćirić, redateljica i dramaturginja iz Srbije koja se u svom radu svom radu često bavi temama marginaliziranih te ranjivih društvenih skupina, uz podršku Fonda za druge sudjelovala je tijekom srpnja u dvotjednoj ljetnoj školi koja je dio Epidaurus Festivala u Grčkoj.

Fond za druge je podržao LGBT festival u Poreču koja je omogućila gostovanje nekoliko umjetnica / umjetnika te redovito održavanje festivala tijekom kolovoza.

U rujnu je u sklopu programa Fonda provedeno još jedno godišnje izdanje Ljetne škole umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu, u kojoj je sudjelovalo 10 polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije u rujnu. Riječ je o programu namijenjenom mladim umjetnicima i aktivistima iz Hrvatske i regije koji su tijekom rezidencijalnog boravka u radili na metodama kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa; povezivanja aktivizma i arta; mobiliziranja šire zajednice; stvaranja akcija i happeninga (art i aktivizam u javnom prostoru); propitivanja ne/uspjeha; stvaranja zajedničkih platformi; javnog zagovaranja i produciranja novih inicijativa. Program se provodio u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti i Istarskom kulturnom agencijom te Gradskom galerijom u Grožnjanu u kojoj je u suradnji s Fondom za druge organizirana izložba troje umjetnika.

Fond je stipendirao dvije umjetničke edukacije u okviru festivala Improspekcije tijekom rujna / listopada za Silviju Dogan i Eleonora Vrdoljak.

Također je krajem rujna provedena prezentacija Inicijative umjetnost dostupna svima od strane umjetnice i inicijatorice Inicijative, Vesne Mačković, na festivalu suradničke organizacije (Studio Artless, Festival Prvih).

Početkom prosinca u Dubrovniku je proveden dvodnevni seminar usmjeren na organizacije i profesionalce u kulturi, koji su bili educirani u primjenjivanju postupaka i alata evaluacije i samoevaluacije. Edukacija se provodila u prostorima Art Radionice Lazareti uz vodstvo Suzane Jašić, a uz podršku mreže Clubture.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

GODIŠNJI PROGRAMSKI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

Udruga Domino djeluje na tematskim područjima manjinskih identiteta, nezavisne kulturne scene i istraživanja inovativnih pristupa ekološkim pitanjima, putem 4 strateška pravca aktivnosti:

I ORGANIZACIJA DOGAĐAJA U KULTURI

II PROGRAMI PODRŠKE NEZAVISNE SCENE

III PROGRAMI EDUKACIJE

IV PROGRAMI JAVNIH POLITKA

Utjecaj tih aktivnosti na društvo ostvarili smo kroz navedena područja na sljedeći način:

1. Vidljivost i prihvaćenost manjinskih kultura i identiteta

Queer Zagreb obilježio je ove godine 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj i fokus programa je bio stavljen na žene i umjetnice sa svih strana svijeta čime se naglasila potreba za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Program je okupio iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bismo naglasili globalnu prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovorio je i o temi podzastupljenosti ženskog glasa također i u kulturama manjinskih identiteta.

U Zagrebu su od 22. do 27.5. 2017. boravile inozemne koreografkinje i plesačice Marcela Levi (Brazil) i Lucía Russo (Brazil / Argentina); Leja Jurišić (Slovenija) i Teja Reba (Slovenija); Donna Clark (SAD); Mmakgosi Kgabi (Južna Afrika), te Deborah Leiser-Moore (Australija).

Hrvatske predstavnice programa su bile: Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u regiji, Vlasta Delimar, umjetnica koja se u suvremenu hrvatsku umjetnost upisala kao jedna od najznačajnijih domaćih umjetnica s kojom udruga Domino surađuje već niz godina, a čiji je rad predstvaljen na festival koproduciran od strane Domina, te glazbeni sastav u usponu „Ti, ja i moja mama“.

Sveukupno je tijekom Queer Zagreb programskog bloka predstavljeno 8 izvedbenih radova, s 10 izvedbi, od čega je 7 izvedbi bilo inozemno.

Inozemne umjetnice su tijekom programa ovogodišnjeg Queer Zagreba, uz izvedbe, održale i 2 radionice namijenjene domaćim izvedbenim umjetnicima.

U diskusiji Žene u umjetnosti sudjelovale su Deborah Leiser Moore iz Australije, Donna Clark iz SAD-a te Vedrana Klepica kao hrvatska predstavnica a uz moderaciju Morane Matković.

U sklopu svojeg programa, Domino aktivno podržava i rad umjetnika s invaliditetom, te je produciran novi rad Vesne Mačković (izveden u sklopu Perforacija) dok je jedna njezina reprizna izvedba gostovala na programu festival Sounded bodies. Podržana je i njezina rezidencija u SAD-u kroz projekt Fond za druge. U sklopu međunarodnih rezidencija na rezidencijalnom boravku uz suradnju s lokalnim umjetnicima boravila je i Chiara Bersani.

2. Osnaživanje nezavisne umjetničke scene

Objavljeno je najnovije izdanje Domina „ Željko Zorica: Die Freundschaften“ u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, koje donosi tekstove i ilustracije o seriji radova navedenog umjetnika s kojime je Domino ostvari višegodišnju suradnju „KroaTisch Freundschaften“ od 2010. – 2013., a koje je kasnije predstavljeno tijekom trajanja festivala Perforacije.

U okviru obilježavanja 20 godina postojanja GONG-a u Studentskom centru u Zagrebu, a u organizaciji udruga Domino i Kurziv, producirana je je i postavljena izložba „Izbor političkih performansa u Hrvatskoj od 2000. do danas“, u travnju kao dio projekta naziva „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo“, pri čemu je navedena Dominova izložba u listopadu predstavljena i u Rijeci, u sklopu programa Clubture Foruma.

Tijekom 2017., (ko)producirano je 6 novih cijelovečernjih radova hrvatskih izvedbenih umjetnika, čemu su slijedile i njihove premijerne i reprizne izvedbe u više gradova Hrvatske.

U sklopu festivala Perforacije u Zagrebu je predstavljeno 5 premijera koprodukcija hrvatskih izvedbenih umjetnika (Ane Kreitmeyer, Brune Isakovića & Mie Zalukar, Dade Horvat, Vesne Mačković, Damira Bartola Indoša & Tanje Vrvilo te Ine Sladić) i 3 reprizne izvedbe.

Program Perforacija održao se i u Rijeci, Osijeku, Splitu, Dubrovniku i Zadru gdje su reprizne izvedbe imale koprodukcije Dade Horvat, Brune Isakovića i Mie Zalukar (sveukupno 4 gostovanja u drugim gradovima) te je izvedena premijerna izvedba rada “Publika” Ine Sladić u Zadru koja je kasnije tijekom godine repriznu izvedbu imala u New Yorku.

Uz cjelovečernje izvedbe, Domino podržava i djelovanje na sceni performansa, poglavito kroz program Noći performansa, unutar kojeg u suradnji s organizacijama iz drugih gradova koproducira performanse te organizira razmijene programa između gradova. U 2017. je koproducirano 10 performansa.

Tijekom festivala Queer Zagreb, predstavljena je Dominova već spomenuta koprodukcija performansa Vlaste Delimar, s 2 izvedbe.

Koprodukcija performansa Elme Selman nastavak je suradnje s Kurzivom i Gongom, a izveden je u Rijeci.

U sklopu programa Noći performansa, koproducirana su 2 performansa Mostarskog umjetnika Gorana Ristića (jedan izveden u Zagrebu, drugi u Dubrovniku), jedan performans Marijana Crtalića (izveden u Zagrebu), te novi rad Ane Zorice i Nikole Iskre (izveden u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku) kao i performansi koproducirani u suradnji sa Zadrom Snova Roberta Vodanovića “Zadar under the radar” i Gilda Bavčevića “Domaći rad (2017.)”

Tijekom festivala Sounded bodies, zbor Kamene babe je s njemačkom vokalisticom Nataschom Nikeprelevic održao improvizacijski glazbeni performans Jam with artists, nakon zajedničkog višednevnog rada, a duo Zalukari je izveo performans Zalukari2.

Gostovanja međunarodnih umjetnika, uz navedene u sklopu programa Queer Zagreba, održana su i tijekom Perforacija – (dvije izvedbe predstave Dodir ludila autora Katharine Maschenke Horn i Nemanje Mutić), te izvedbi međunarodnih umjetnika – iz Njemačke (Natascha Nikeprelevic i Jule Flierl), Irske (John Scott) i Poljske (Karol Tymiński i Mikroteatar) s 5 izvedbi.

U sklopu međunarodnih gostovanja hrvatskih umjetnika u sklopu programa drugih organizacija, Bruno Isaković je boravio u Peruu u prvom dijelu godine, te kasnije u Irskoj na Cork Midsummer Festivalu s izvedbom Fade Into. Fade Into je 5-satni performans koji se izvodi u muzejima ili galerijama i koji se do sada izveo u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te muzeju Reina Sofia u Madridu. Bruno Isaković je također u listopadu izveo solo “Nečastive” u sklopu programa Dance Limerick.

U sklopu međunarodnih programa u organizaciji Domina, održan je festival Perforations New York.

Hrvatski predstavnici na programu su bili: Jasna L. Vinovrški: Staying Alive (2 izvedbe); Ivica Buljan & Great Jones REP: Pylade (2 izvedbe); Bruno Isakovic & Mia Zalukar: Suddenly Everywhere (3 izvedbe); Ina Sladic s dva rada: Penny i Audience. Predstava Mie Zalukar i Brune Isakovića također je održana i u Chicagu, Los Angelesu i San Franciscu.

U New Yorku sun a studijskom boravku boravili i Igor Grubić te Ivan Marušić Klif.

Od međunarodnih umjetnika su u programu sudjelovali: Marta Ziółek iz Poljeske: Make Yourself (2 izvedbe); Via Negativa iz Slovenije: 100 Toasts; Tukawach iz Poljske: How The Hares are Dying | Private Inventory.

U sklopu rezidencijalnog programa sudjelovali su inozemni umjetnici koji su boravili u Hrvatskoj, te tijekom boravka surađivali s hrvatskom umjetnicima i predstavnicima civilnih inicijativa i s njima razmijenjivali iskustva.

Japanska umjetnica Tomoko Momiyama u dva je navrata bila u Hrvatskoj; od 28.2. do 9.3. u Zagrebu i Rijeci i od 7.12. do 23.12. u Dubrovniku i Zagrebu pri čemu je surađivala s hrvatskom dramaturginjom Milom Pavičević te udrugom Inicijative mladih za ljudska prava.

U lipanjskom bloku rezidencija boravili su umjetnici iz Japana, Italije i Kanade.

Kanadski umjetnik George Stamos surađivao je s dvije plesne umjetnice i jednim glazbenikom uz izvedbu u Zagrebu.

Talijanski umjetnici Chiara Bersani i Marco D’Agostin surađivali su s jednim video umjetnikom a japanski umjetnik Takao Kawaguchi realizirao je suradnju s filmskim umjetnikom i video umjetnicom uz prezentaciju tijeka rada u Zarebu i u Rijeci.

Rumunjski umjetnik Radu-Alexandra Nice sa svojim timom (Zoltan Csaba, Andu Dumitrescu i Vlaicu Golcea ) bio je na rezidenciji s projektom 10 u Zagrebu na rezidenciji od 9 do 16. 10. pri čemu su surađivali s lokalnim organizacijama i inicijativama teologa, egnostika, i studenata sociologije. Japanska umjetnica Nanako Nakajima od 15. do 21. 12. bila je na rezidenciji u Zagrebu i surađivala s hrvatskim plesnim umjetnicima.

3. Razvoj angažiranog i inovativnog pristupa problemima ekološke tematike

Udruga Domino u sklopu projekta EU Imagine 2020 kroz različite oblike umjetničkog izražavanja već sedam godina tematizira problem klimatskih promjena.

Tijekom 2017. godine realizirali smo niz događanja koja problematiziraju umjetnički, ali I društveni odnos spram ekologije. Naročit fokus je pritom stavljen na ciljanu skupinu djece, radioničkim programom.

Realizirana je likovna radionica s bojankom u izdanju Domina, naslovljenu „Klimatske promjene“ koju je osmislila i dizajnirala svestrana umjetnica Maja Maar. Ona specifičnim dizajnom i ilustracijama „nagovara“ na bojanje istovremeno i roditelje i djecu kako bi dali novi život njezinim crtežima, koji istovremeno prikazuju različite situacije koje nastaju zbog promjena u klimi. Tako se želi, osim prilike da roditelji i djeca kvalitetno provedu zajedničke trenutke, potaknuti na razmišljanje o klimatskim promjenama i do čega one sve dovode. Voditeljica radionice je bila Maja Duvnjak, zagrebačka ilustratorica i strip crtačica.

Realizirana je i radionica Eko(logični) origami. Radionica se sastoji od interaktivnog predavanja o ugroženim životinjama u Hrvatskoj i učenja osnova drevne vještine izrade origamija. Polaznici prvo izrađuju osnovne origami-likove, a kasnije za radionicu posebno izrađene nove origami-oblike životinja koje su u Hrvatskoj zaštićene.
Voditeljica je bila japanska umjetnica Ayako Miyake.

Drugi segment aktivnosti koje se bave tematiziranjem ekologije su već navedeni performansi Marijana Crtalića, Gorana Ristića, Kristine Marić, Ivana Marušića Klifa i Brune Motika.
Performansi su se realizirali i u sklopu programske razmijene između različtih gradova Hrvatske te se time ovo područje djelovanja provodilo i decentralizirano.

4. razvijanje mehanizama poticanja suradnji i daljnjeg angažmana organizacija i pojedinaca.

Realizirana je suradnja s Gongom i Kurzivom na izložbi o političkom performansu, te performansu Elme Selman.

Izdana je publikacija u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti.

S grupom nezavisnih nakladnika osmišljen je i proveden program sajma nezavisnih izdavača na Europskom trgu.

Program Queer Zagreba se održao u suradnji s Galerijom Malom, umjetničkim ateljeom Saše Šekoranje, Zagrebačkim kazalištem mladih te Plesnim centrom u Zagrebu.

Festival Perforacije se u svom zagrebačkom segmentu, koji je ujedno i najbogatiji, održao od 14. do 20. lipnja 2017. u suradnji s institucijama Zagrebačkog plesnog centra te Studentskog centra.

Program Perforacija održao se i u Rijeci (9. i 17.6. ) u suradnji s Drugim morem te HKD na Sušaku, Osijeku (10. i 11.6.) u suradnji s organizacijom M-art i Osiječkim muzejem likovne umjetnosti; Splitu (23. – 24.6.) u suradnji s lokalnim organizacijama (Uzgon, Mavena, Dom mladih te Dubrovniku (26 – 27.6.) u suradnji s Art radionicom Lazareti, te u Zadru u suradnji sa Zadrom snova s podprogramom Noći performansa 9.8.

U sklopu djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti realiziraju se gostovanja (ko)produkcija u drugim gradovima, te razmijene programa.

Gostovanja novih (ko)produkcija: Elma Selman “Never Again. Never. Again?” (koprodukcija s Gongom) gostovala je u Rijeci. Dominova produkcija Odjednom odasvuda, nakon premijere u Zagrebu je gostovala u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Nova produkcija Ane Zorice i Nikole Iskre je gostovala u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. U Rijeci je gostovala izvedba umjetnika Takaa Kawaguchia nastala kao rezultat rezidencije u Zagrebu. U Splitu je gostovala nova produkcija Dade Horvat.

Razmijene programa među gradovima: između Splita, Dubrovnika i Osijeka: Nina Kamenjarin “Takt 0”, a između Splita i Dubrovnika dodatno i izvedba Stipe Gugića “Sinjski konj”. Između Osijeka i Zagreba je razmijenjen program “Blato” Kristine Marić a između Osijeka i Zadra izvedba p(ro)sipanje umjetnika Maria Matokovića.

Također su u Rijeci i Osijeku održane javne diskusije o okviru djelovanja na nezavisnoj izvedbenoj sceni. Diskusija o okvirima djelovanja na izvedbenoj sceni, uz predstavljanje rada Mreže izvedbenih umjetnosti publici, realizirana je u Osijeku te u suradnji s lokalnim Muzejem likovne umjetnosti, čime se djelovalo na strateškom području suradnji institucija s organizacijama nezavisne kulture. U Rijeci je održana javna diskusija o kulturnom kapitalu grada i pitanju granica umjetničkih sloboda.

Ugostili smo grupu kustosa iz Poljske tijekom trajanja festivala Perforacije čime smo realizirali prezentaciju radova hrvatskih umjetnika potencijalnim inozemnim prezenterima, te učvrstili osnovu za buduću hrvatsko-poljsku kulturnu suradnju.

U svrhu osnaživanja nezavisne kulturne scene, ove je godine pokrenut i Fond za druge, program udruge Domino s ciljem poticanja filantropije i solidarnosti u Hrvatskoj te jačanja podrške umjetnicima i aktivistima a koji djeluje kroz nekoliko projektnih aktivnosti, od izravnih financijskih podrški do edukacijskog programa.

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba “Nada Dimić” se dodijeljuje etabliranim umjetnicima (dosadašnji dobitnici su Sanja Iveković i Igor Grubić) pri čemu dobitnici u duhu same ideje Fonda za druge novčani dio nagrade doniraju dalje umjetnicima i inicijativama u usponu – ove su godine u radu podržani Fališ festival iz Šibenika i filmski umjetnik Miroslav Sikavica.

U okviru programa stipendiranja, Fond za druge je podržao Vesnu Mačković, intermedijalnu hrvatsku umjetnicu, dobitnicu 3. godišnje nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU, za boravak na rezidenciji Roberta Wilsona u Watermill centru u New Yorku, te kasnije tijekom godine i rezidenciju u Sao Paolu, a Fond je stipendirao i jednog polaznika filmske radionice u sklopu festivala Organ vida.

Tijekom rujna se održala Ljetna škola umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu organizirana u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, gdje su polaznici iz država regije (umjetnici i aktivisi mlađih generacija) razvijali metode kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa, povezivanja aktivizma i arta, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja akcija i happeninga , propitivanja ne/uspjeha, stvaranja zajedničkih platform i produciranja novih inicijativa.

U svrhu održavanja djelovanja Fonda te promicanja vrijednosti za koje se zalaže, organiziraju se donatorski događaji kojima se promiču načela solidarnosti te potiče građane da sudjeluju u osnaživanju umjetničke scene. U sklopu te programske linije, održan je donatorski koncert Damira Imamovića s gostom Makom Murtićem, u listopadu u Zagrebačkom plesnom centru.
Fond je predstavljen i na panelu u Splitu u suradnji s Domom mladih

Organiziran je trodnevni seminar (niz radionica) „Razvijanje strategija prikupljanja sredstava izvan javnog sektora za organizacije u kulturi“ pod vodstvom Joanne Guzman (SAD) na kojoj su sudjelovali predstavnici 20-ak organizacija civilnog društva.

Zvonimir Dobrović, predsjednik