Povijest političkog performansa

Dobro došli u bazu političkog performansa!

Ova baza podataka je rezultat istraživanja o povijesti političkog performansa u Hrvatskoj. Sadrži pregled nekih od najistaknutijih političkih performansa, happeninga i akcija s ovih prostora od 1960-ih do danas. Uvidom u dostupnu literaturu i kataloge te kroz razgovore sa samim umjetnicima/cama i njima bliskim ljudima, istraživački tim je opisao odabrane performanse, njihov društveno-politički kontekst i odjek te sakupio popratne vizualne materijale i isječke iz novina.

Baza služi dokumentiranju angažiranih umjetničkih praksi zbog čega je uvijek otvorena za nadopunu i nadgradnju, kako bi što točnije i aktualnije mapirala topografiju političkog performansa u Hrvatskoj.

Autori tekstova: Josipa Bubaš, Darko Šimičić, Suzana Marjanić i Zvonimir Dobrović.

Povijest političkog performansa Vlatko Vincek - Titivillus, 2021. / Foto: AK Galerija, Koprivnica

Vlatko Vincek – Titivillus, 2021.

Performans Titivillus izveden je u sklopu istoimene izložbe u zagrebačkoj galeriji Vladimir Bužančić. Na četiri galerijska postamenta postavljena su četiri kanonska teksta zapadne kulture (Platonova Država, Hegelova Filozofija povijesti, Heideggerov Bitak i vrijeme, Benjaminovi Estetički ogledi). Odabirom nekih od najznačajnijih autora zapadne misli, te njihovim bičevanjem, autor simbolički preispituje mogućnost spoznaje i istine.

Pročitaj više...
Povijest političkog performansa Bol, Premještanje, 2002. / foto: Tom Dubravec

Ivica Jakšić Čokrić Puko & „Šušur“ Bol – Premještanje plaže Zlatni rat na sigurno mjesto, izvan dometa birokratskih struktura, 2002.-2003.

Ivica Jakšić Čokrić Puko & Multimedijalna, putujuća, artistička skupina za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu „Šušur“ Bol u akciji Premještanje plaže Zlatni rat na sigurno mjesto, izvan dometa birokratskih struktura pozvali su stanovnike Bola i Brača na sudjelovanje.

Pročitaj više...
Povijest političkog performansa

Kristina Leko – Mlijeko 2002./2003.

Akcija dijeljenja sira i vrhnja na tržnici Dolac, koju su inicirale umjetnica Kristina Leko i nevladina organizacija BLOK, označila je početak višegodišnje inicijative za zaštitu zagrebačkih mljekarica i njihova običaja proizvodnje i prodaje sira i vrhnja kao izvornog proizvoda kontinentalne Hrvatske u trenutku otvaranja pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju.

Pročitaj više...