Povijest političkog performansa

Dobro došli u bazu političkog performansa!

Ova baza podataka je rezultat istraživanja o povijesti političkog performansa u Hrvatskoj. Sadrži pregled nekih od najistaknutijih političkih performansa, happeninga i akcija s ovih prostora od 1960-ih do danas. Uvidom u dostupnu literaturu i kataloge te kroz razgovore sa samim umjetnicima/cama i njima bliskim ljudima, istraživački tim je opisao odabrane performanse, njihov društveno-politički kontekst i odjek te sakupio popratne vizualne materijale i isječke iz novina.

Baza služi dokumentiranju angažiranih umjetničkih praksi zbog čega je uvijek otvorena za nadopunu i nadgradnju, kako bi što točnije i aktualnije mapirala topografiju političkog performansa u Hrvatskoj.

Autori tekstova: Josipa Bubaš, Darko Šimičić i Zvonimir Dobrović.

Povijest političkog performansa

Katarina Leko – Mlijeko 2002/2003.

Akcija dijeljenja sira i vrhnja na tržnici Dolac, koju su inicirale umjetnica Kristina Leko i nevladina organizacija BLOK, označila je početak višegodišnje inicijative za zaštitu zagrebačkih mljekarica i njihova običaja proizvodnje i prodaje sira i vrhnja kao izvornog proizvoda kontinentalne Hrvatske u trenutku otvaranja pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju.

Pročitaj više...