Header Image

DOMINO UDRUGA

PROGRAMSKI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

Udruga Domino djeluje na tematskim područjima manjinskih identiteta, nezavisne kulturne scene i istraživanja inovativnih pristupa ekološkim pitanjima, putem 4 strateška pravca aktivnosti:

I ORGANIZACIJA DOGAĐAJA U KULTURI

II PROGRAMI PODRŠKE NEZAVISNE SCENE

III PROGRAMI EDUKACIJE

IV PROGRAMI JAVNIH POLITKA

Utjecaj tih aktivnosti na društvo ostvarili smo kroz navedena područja na sljedeći način:

1. Vidljivost i prihvaćenost manjinskih kultura i identiteta

Queer Zagreb obilježio je ove godine 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj i fokus programa je bio stavljen na žene i umjetnice sa svih strana svijeta čime se naglasila potreba za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Program je okupio iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bismo naglasili globalnu prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovorio je i o temi podzastupljenosti ženskog glasa također i u kulturama manjinskih identiteta.

U Zagrebu su od 22. do 27.5. 2017. boravile inozemne koreografkinje i plesačice Marcela Levi (Brazil) i Lucía Russo (Brazil / Argentina); Leja Jurišić (Slovenija) i Teja Reba (Slovenija); Donna Clark (SAD); Mmakgosi Kgabi (Južna Afrika), te Deborah Leiser-Moore (Australija).

Hrvatske predstavnice programa su bile: Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u regiji, Vlasta Delimar, umjetnica koja se u suvremenu hrvatsku umjetnost upisala kao jedna od najznačajnijih domaćih umjetnica s kojom udruga Domino surađuje već niz godina, a čiji je rad predstvaljen na festival koproduciran od strane Domina, te glazbeni sastav u usponu „Ti, ja i moja mama“.

Sveukupno je tijekom Queer Zagreb programskog bloka predstavljeno 8 izvedbenih radova, s 10 izvedbi, od čega je 7 izvedbi bilo inozemno.

Inozemne umjetnice su tijekom programa ovogodišnjeg Queer Zagreba, uz izvedbe, održale i 2 radionice namijenjene domaćim izvedbenim umjetnicima.

U diskusiji Žene u umjetnosti sudjelovale su Deborah Leiser Moore iz Australije, Donna Clark iz SAD-a te Vedrana Klepica kao hrvatska predstavnica a uz moderaciju Morane Matković.

U sklopu svojeg programa, Domino aktivno podržava i rad umjetnika s invaliditetom, te je produciran novi rad Vesne Mačković (izveden u sklopu Perforacija) dok je jedna njezina reprizna izvedba gostovala na programu festival Sounded bodies. Podržana je i njezina rezidencija u SAD-u kroz projekt Fond za druge. U sklopu međunarodnih rezidencija na rezidencijalnom boravku uz suradnju s lokalnim umjetnicima boravila je i Chiara Bersani.

2. Osnaživanje nezavisne umjetničke scene

Objavljeno je najnovije izdanje Domina „ Željko Zorica: Die Freundschaften“ u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, koje donosi tekstove i ilustracije o seriji radova navedenog umjetnika s kojime je Domino ostvari višegodišnju suradnju „KroaTisch Freundschaften“ od 2010. – 2013., a koje je kasnije predstavljeno tijekom trajanja festivala Perforacije.

U okviru obilježavanja 20 godina postojanja GONG-a u Studentskom centru u Zagrebu, a u organizaciji udruga Domino i Kurziv, producirana je je i postavljena izložba „Izbor političkih performansa u Hrvatskoj od 2000. do danas“, u travnju kao dio projekta naziva „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo“, pri čemu je navedena Dominova izložba u listopadu predstavljena i u Rijeci, u sklopu programa Clubture Foruma.

Tijekom 2017., (ko)producirano je 6 novih cijelovečernjih radova hrvatskih izvedbenih umjetnika, čemu su slijedile i njihove premijerne i reprizne izvedbe u više gradova Hrvatske.

U sklopu festivala Perforacije u Zagrebu je predstavljeno 5 premijera koprodukcija hrvatskih izvedbenih umjetnika (Ane Kreitmeyer, Brune Isakovića & Mie Zalukar, Dade Horvat, Vesne Mačković, Damira Bartola Indoša & Tanje Vrvilo te Ine Sladić) i 3 reprizne izvedbe.

Program Perforacija održao se i u Rijeci, Osijeku, Splitu, Dubrovniku i Zadru gdje su reprizne izvedbe imale koprodukcije Dade Horvat, Brune Isakovića i Mie Zalukar (sveukupno 4 gostovanja u drugim gradovima) te je izvedena premijerna izvedba rada “Publika” Ine Sladić u Zadru koja je kasnije tijekom godine repriznu izvedbu imala u New Yorku.

Uz cjelovečernje izvedbe, Domino podržava i djelovanje na sceni performansa, poglavito kroz program Noći performansa, unutar kojeg u suradnji s organizacijama iz drugih gradova koproducira performanse te organizira razmijene programa između gradova. U 2017. je koproducirano 10 performansa.

Tijekom festivala Queer Zagreb, predstavljena je Dominova već spomenuta koprodukcija performansa Vlaste Delimar, s 2 izvedbe.

Koprodukcija performansa Elme Selman nastavak je suradnje s Kurzivom i Gongom, a izveden je u Rijeci.

U sklopu programa Noći performansa, koproducirana su 2 performansa Mostarskog umjetnika Gorana Ristića (jedan izveden u Zagrebu, drugi u Dubrovniku), jedan performans Marijana Crtalića (izveden u Zagrebu), te novi rad Ane Zorice i Nikole Iskre (izveden u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku) kao i performansi koproducirani u suradnji sa Zadrom Snova Roberta Vodanovića “Zadar under the radar” i Gilda Bavčevića “Domaći rad (2017.)”

Tijekom festivala Sounded bodies, zbor Kamene babe je s njemačkom vokalisticom Nataschom Nikeprelevic održao improvizacijski glazbeni performans Jam with artists, nakon zajedničkog višednevnog rada, a duo Zalukari je izveo performans Zalukari2.

Gostovanja međunarodnih umjetnika, uz navedene u sklopu programa Queer Zagreba, održana su i tijekom Perforacija – (dvije izvedbe predstave Dodir ludila autora Katharine Maschenke Horn i Nemanje Mutić), te izvedbi međunarodnih umjetnika – iz Njemačke (Natascha Nikeprelevic i Jule Flierl), Irske (John Scott) i Poljske (Karol Tymiński i Mikroteatar) s 5 izvedbi.

U sklopu međunarodnih gostovanja hrvatskih umjetnika u sklopu programa drugih organizacija, Bruno Isaković je boravio u Peruu u prvom dijelu godine, te kasnije u Irskoj na Cork Midsummer Festivalu s izvedbom Fade Into. Fade Into je 5-satni performans koji se izvodi u muzejima ili galerijama i koji se do sada izveo u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te muzeju Reina Sofia u Madridu. Bruno Isaković je također u listopadu izveo solo “Nečastive” u sklopu programa Dance Limerick.

U sklopu međunarodnih programa u organizaciji Domina, održan je festival Perforations New York.

Hrvatski predstavnici na programu su bili: Jasna L. Vinovrški: Staying Alive (2 izvedbe); Ivica Buljan & Great Jones REP: Pylade (2 izvedbe); Bruno Isakovic & Mia Zalukar: Suddenly Everywhere (3 izvedbe); Ina Sladic s dva rada: Penny i Audience. Predstava Mie Zalukar i Brune Isakovića također je održana i u Chicagu, Los Angelesu i San Franciscu.

U New Yorku sun a studijskom boravku boravili i Igor Grubić te Ivan Marušić Klif.

Od međunarodnih umjetnika su u programu sudjelovali: Marta Ziółek iz Poljeske: Make Yourself (2 izvedbe); Via Negativa iz Slovenije: 100 Toasts; Tukawach iz Poljske: How The Hares are Dying | Private Inventory.

U sklopu rezidencijalnog programa sudjelovali su inozemni umjetnici koji su boravili u Hrvatskoj, te tijekom boravka surađivali s hrvatskom umjetnicima i predstavnicima civilnih inicijativa i s njima razmijenjivali iskustva.

Japanska umjetnica Tomoko Momiyama u dva je navrata bila u Hrvatskoj; od 28.2. do 9.3. u Zagrebu i Rijeci i od 7.12. do 23.12. u Dubrovniku i Zagrebu pri čemu je surađivala s hrvatskom dramaturginjom Milom Pavičević te udrugom Inicijative mladih za ljudska prava.

U lipanjskom bloku rezidencija boravili su umjetnici iz Japana, Italije i Kanade.

Kanadski umjetnik George Stamos surađivao je s dvije plesne umjetnice i jednim glazbenikom uz izvedbu u Zagrebu.

Talijanski umjetnici Chiara Bersani i Marco D’Agostin surađivali su s jednim video umjetnikom a japanski umjetnik Takao Kawaguchi realizirao je suradnju s filmskim umjetnikom i video umjetnicom uz prezentaciju tijeka rada u Zarebu i u Rijeci.

Rumunjski umjetnik Radu-Alexandra Nice sa svojim timom (Zoltan Csaba, Andu Dumitrescu i Vlaicu Golcea ) bio je na rezidenciji s projektom 10 u Zagrebu na rezidenciji od 9 do 16. 10. pri čemu su surađivali s lokalnim organizacijama i inicijativama teologa, egnostika, i studenata sociologije. Japanska umjetnica Nanako Nakajima od 15. do 21. 12. bila je na rezidenciji u Zagrebu i surađivala s hrvatskim plesnim umjetnicima.

3. Razvoj angažiranog i inovativnog pristupa problemima ekološke tematike

Udruga Domino u sklopu projekta EU Imagine 2020 kroz različite oblike umjetničkog izražavanja već sedam godina tematizira problem klimatskih promjena.

Tijekom 2017. godine realizirali smo niz događanja koja problematiziraju umjetnički, ali I društveni odnos spram ekologije. Naročit fokus je pritom stavljen na ciljanu skupinu djece, radioničkim programom.

Realizirana je likovna radionica s bojankom u izdanju Domina, naslovljenu „Klimatske promjene“ koju je osmislila i dizajnirala svestrana umjetnica Maja Maar. Ona specifičnim dizajnom i ilustracijama „nagovara“ na bojanje istovremeno i roditelje i djecu kako bi dali novi život njezinim crtežima, koji istovremeno prikazuju različite situacije koje nastaju zbog promjena u klimi. Tako se želi, osim prilike da roditelji i djeca kvalitetno provedu zajedničke trenutke, potaknuti na razmišljanje o klimatskim promjenama i do čega one sve dovode. Voditeljica radionice je bila Maja Duvnjak, zagrebačka ilustratorica i strip crtačica.

Realizirana je i radionica Eko(logični) origami. Radionica se sastoji od interaktivnog predavanja o ugroženim životinjama u Hrvatskoj i učenja osnova drevne vještine izrade origamija. Polaznici prvo izrađuju osnovne origami-likove, a kasnije za radionicu posebno izrađene nove origami-oblike životinja koje su u Hrvatskoj zaštićene.
Voditeljica je bila japanska umjetnica Ayako Miyake.

Drugi segment aktivnosti koje se bave tematiziranjem ekologije su već navedeni performansi Marijana Crtalića, Gorana Ristića, Kristine Marić, Ivana Marušića Klifa i Brune Motika.
Performansi su se realizirali i u sklopu programske razmijene između različtih gradova Hrvatske te se time ovo područje djelovanja provodilo i decentralizirano.

4. razvijanje mehanizama poticanja suradnji i daljnjeg angažmana organizacija i pojedinaca.

Realizirana je suradnja s Gongom i Kurzivom na izložbi o političkom performansu, te performansu Elme Selman.

Izdana je publikacija u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti.

S grupom nezavisnih nakladnika osmišljen je i proveden program sajma nezavisnih izdavača na Europskom trgu.

Program Queer Zagreba se održao u suradnji s Galerijom Malom, umjetničkim ateljeom Saše Šekoranje, Zagrebačkim kazalištem mladih te Plesnim centrom u Zagrebu.

Festival Perforacije se u svom zagrebačkom segmentu, koji je ujedno i najbogatiji, održao od 14. do 20. lipnja 2017. u suradnji s institucijama Zagrebačkog plesnog centra te Studentskog centra.

Program Perforacija održao se i u Rijeci (9. i 17.6. ) u suradnji s Drugim morem te HKD na Sušaku, Osijeku (10. i 11.6.) u suradnji s organizacijom M-art i Osiječkim muzejem likovne umjetnosti; Splitu (23. – 24.6.) u suradnji s lokalnim organizacijama (Uzgon, Mavena, Dom mladih te Dubrovniku (26 – 27.6.) u suradnji s Art radionicom Lazareti, te u Zadru u suradnji sa Zadrom snova s podprogramom Noći performansa 9.8.

U sklopu djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti realiziraju se gostovanja (ko)produkcija u drugim gradovima, te razmijene programa.

Gostovanja novih (ko)produkcija: Elma Selman “Never Again. Never. Again?” (koprodukcija s Gongom) gostovala je u Rijeci. Dominova produkcija Odjednom odasvuda, nakon premijere u Zagrebu je gostovala u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Nova produkcija Ane Zorice i Nikole Iskre je gostovala u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. U Rijeci je gostovala izvedba umjetnika Takaa Kawaguchia nastala kao rezultat rezidencije u Zagrebu. U Splitu je gostovala nova produkcija Dade Horvat.

Razmijene programa među gradovima: između Splita, Dubrovnika i Osijeka: Nina Kamenjarin “Takt 0”, a između Splita i Dubrovnika dodatno i izvedba Stipe Gugića “Sinjski konj”. Između Osijeka i Zagreba je razmijenjen program “Blato” Kristine Marić a između Osijeka i Zadra izvedba p(ro)sipanje umjetnika Maria Matokovića.

Također su u Rijeci i Osijeku održane javne diskusije o okviru djelovanja na nezavisnoj izvedbenoj sceni. Diskusija o okvirima djelovanja na izvedbenoj sceni, uz predstavljanje rada Mreže izvedbenih umjetnosti publici, realizirana je u Osijeku te u suradnji s lokalnim Muzejem likovne umjetnosti, čime se djelovalo na strateškom području suradnji institucija s organizacijama nezavisne kulture. U Rijeci je održana javna diskusija o kulturnom kapitalu grada i pitanju granica umjetničkih sloboda.

Ugostili smo grupu kustosa iz Poljske tijekom trajanja festivala Perforacije čime smo realizirali prezentaciju radova hrvatskih umjetnika potencijalnim inozemnim prezenterima, te učvrstili osnovu za buduću hrvatsko-poljsku kulturnu suradnju.

U svrhu osnaživanja nezavisne kulturne scene, ove je godine pokrenut i Fond za druge, program udruge Domino s ciljem poticanja filantropije i solidarnosti u Hrvatskoj te jačanja podrške umjetnicima i aktivistima a koji djeluje kroz nekoliko projektnih aktivnosti, od izravnih financijskih podrški do edukacijskog programa.

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba “Nada Dimić” se dodijeljuje etabliranim umjetnicima (dosadašnji dobitnici su Sanja Iveković i Igor Grubić) pri čemu dobitnici u duhu same ideje Fonda za druge novčani dio nagrade doniraju dalje umjetnicima i inicijativama u usponu – ove su godine u radu podržani Fališ festival iz Šibenika i filmski umjetnik Miroslav Sikavica.

U okviru programa stipendiranja, Fond za druge je podržao Vesnu Mačković, intermedijalnu hrvatsku umjetnicu, dobitnicu 3. godišnje nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU, za boravak na rezidenciji Roberta Wilsona u Watermill centru u New Yorku, te kasnije tijekom godine i rezidenciju u Sao Paolu, a Fond je stipendirao i jednog polaznika filmske radionice u sklopu festivala Organ vida.

Tijekom rujna se održala Ljetna škola umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu organizirana u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, gdje su polaznici iz država regije (umjetnici i aktivisi mlađih generacija) razvijali metode kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa, povezivanja aktivizma i arta, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja akcija i happeninga , propitivanja ne/uspjeha, stvaranja zajedničkih platform i produciranja novih inicijativa.

U svrhu održavanja djelovanja Fonda te promicanja vrijednosti za koje se zalaže, organiziraju se donatorski događaji kojima se promiču načela solidarnosti te potiče građane da sudjeluju u osnaživanju umjetničke scene. U sklopu te programske linije, održan je donatorski koncert Damira Imamovića s gostom Makom Murtićem, u listopadu u Zagrebačkom plesnom centru.
Fond je predstavljen i na panelu u Splitu u suradnji s Domom mladih

Organiziran je trodnevni seminar (niz radionica) „Razvijanje strategija prikupljanja sredstava izvan javnog sektora za organizacije u kulturi“ pod vodstvom Joanne Guzman (SAD) na kojoj su sudjelovali predstavnici 20-ak organizacija civilnog društva.

Zvonimir Dobrović, predsjednik