Header Image

Deborah Hustić, Frane Šesnić, Goran Jeras i Vesna Grgić (HR)

INVAZIVNE IDEJE

RAZGOVOR
1.7.2019. | 18h
F-22 Nova akademska scena

Deborah Hustić, Frane Šesnić, Goran Jeras i Vesna Grgić (HR)

INVAZIVNE IDEJE

Diskurzivni program Invazivne ideje transformacija je poznatog programa Perforacija pod nazivom Invazivna večera koji se temeljio na spajanju gastronomije, ekologije i razvoja publike, a sada se fokusira na razvoj programa koji nude ‘hranu za um’ i nastavak je umrežavanja Domina s drugim sektorima (obrazovnim, poduzetničkim, inovacijskim, aktivističkim) kako bi pomogli širenju invazivnih ideja koje širom primjenom mogu doprinijeti promjenama u društvu. Konkretno, radi se o prezentaciji koncepta STEAM obrazovanja, inovacijskih programa u ZICER-u, ideje prve etične banke u Hrvatskoj (ZEF) te mogućih drugačijih monetarnih politika kao i aktivističkog djelovanja Zelenog odreda na lokalnom i međunarodnom nivou. Naravno, iz osobne perspektive i kroz praktična iskustva govornika Deborah Hustić, Frane Šesnića, Gorana Jerasa i Vesne Grgić.

Živimo u doba brzih tehnoloških promjena te uspješnih kao i neuspješnih izuma. Iz kojeg razloga u akronim STEM ubaciti slovo A i raditi u STEAM područjima? Naime, kreativnost nikada nije bila bitnija, a upravo je kulturna povijest znanosti dokazala da su mnogi znanstvenici do svojih najvažnijih otkrića dolazili u situacijama izvan svojih radnih laboratorija. Pitate se zašto su škole u Finskoj uspješne, Danci sretni, Estonci ludi za tehnologijom, a Nizozemci inovativni? Razlog je STEAM, a o svemu ovome iz svog će vam praktičnog radnog i životnog iskustva govoriti intermedijska umjetnica, STEAM konzultantica, projektna menadžerica i kustosica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Deborah Hustić.

Frane Šesnić idejni je začetnik i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), dugo je godina bio predsjednik skupštine Zadruge za etično financiranje (ZEF), jedan je od osnivača Eduke Centra, inicijator je i predsjednik Zagreb Foruma za razvoj kreativnih potencijala Grada Zagreba, a u svojoj će prezentaciji kroz presjek dosadašnjeg djelovanja prezentirati svoju filozofiju poslovanja, inovacije i življenja. U svom djelovanju vraća se na bit i svrhu stvari/organizacije/posla te osmišljava strategije koje zacrtanu viziju organizacije mogu najučinkovitije ostvariti. Odnosno, sve je moguće, kako kaže, ukoliko naglašavamo pozitivno i stojimo na oprezu s rizicima od negativnog. Sve započinje s našim stavom, odlukama, odgovornošću i rizicima na koje smo spremni. Danas se iz vida gubi razlog postojanja određenog posla, institucije ili organizacije, međutim kada djelujemo svrhovito i u skladu sa samom biti posla, nemoguće postaje ostvarivo. Zato mu je posebno zadovoljstvo i zapravo glavni izazov postaviti cilj što daljim i nevjerojatnijim te ići prema njemu bez obzira na dobronamjerne savjete onih koji ga ne vide.

Goran Jeras, fizičar je i idejni začetnik projekta osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj. Nakon završenog PMF-a u Zagrebu sedam godina bio je konzultant komercijalnih banaka u Nizozemskoj i kroz taj posao vidio nesrazmjer između realne ekonomije, u kojoj sudjeluju poduzetnici i građani, i onoga što nude banke. Predstavit će nam najveću zadrugu u Hrvatskoj, Zadrugu za etično financiranje (ZEF) koja se u pet godina od svog osnutka prometnula u jednog od hrvatskih lidera kada je u pitanju inovativno poslovanje – pokreću prvu etičnu banku u Hrvatskoj, prvu opskrbu zelenom energijom, a razvijaju i nove financijske tehnologije i kriptovalute. Goran će nam otkriti što je to etična banka i na koji način etične banke diljem Europe i svijeta potiču razvoj lokalnih zajednica, kakva je budućnost održivog i društveno odgovornog bankarstva u službi građana te kako upravo etične banke mogu vratiti bankarstvo njegovim korijenima. Također, saznat ćete zašto banke u Hrvatskoj najviše plasiraju nenamjenske potrošačke kredite koji služe isključivo zaduživanju građana, govoriti o novom tipu kolonijalizma (bankarskog) te predstaviti ideju i prednosti sustava dvostruke službene valute.

Vesna Grgić, dragovoljka je Domovinskog rata, majstor i trenerica Taekwondoa, nositeljica crnog pojasa 3. Dan te inžinjerka s Instituta “Ruđer Bošković”, a u javnosti je najpoznatija kao pokretačica Zelenog odreda i osoba koja ustrajno i glasno razotkriva nepravilnosti u radu Hrvatskih šuma te zagovara održivo upravljanje našim šumskim bogatstvom. Govorit će o tome što sve jedna osoba, usprkos i unatoč sustavu te volji neodgovornih političara, može napraviti u svojoj okolini. U proteklih je godinu dana pokrenula tužbu protiv hrvatske države, aktivirala medije i široke mase oko nepravilnosti u upravljanju Hrvatskih šuma te za to dobila podršku brojnih građana, ali i međunarodnih udruga i institucija. Otkud je krenula, kojim putem je išla i kuda smjera doći te kako u svemu tome zadržati fokus, otkrit će nam u svojoj prezentaciji.

Nakon kratkih prezentacija, pozivamo publiku da se pridruži govornicima u neposrednim razgovorima, u malim grupama okupljenim oko svakog od govornika/ca, na terasi  kafića ispred F-22 – Nove akademske scene, gdje će dobiti odgovore na sva konkretna pitanja koja ih zanimaju.

RASPORED FESTIVALA

27.6. - 2.7.2019.

Festival je dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu (osim ulaznica za Staging a play: Antigona Matije Ferlina koje možete kupiti na blagajni ZKM-a ili na www.eventim.hr po cijeni 50kn/30kn.) Ulaznice rezervirajte na udrugadomino.marketing@gmail.com.